* Кирил Петков и Ергенът взеха отношение по истерията * Народът

...
* Кирил Петков и Ергенът взеха отношение по истерията * Народът
Коментари Харесай

Паниката започна от горивата

* Кирил Петков и Ергенът взеха отношение по истерията  * Народът се запасява и с йод
Бензинът и дизелът нарастнаха приблизително с по 8-9 стотинки за литър на Националния празник Трети март, а още предходната вечер пред бензиностанции в цялата страна се извиха колони от чакащи да заредят коли. Истерията с горивата се развихри за броени часове в сряда по здрач. В обществените мрежи се появиха фотоси на бензиностанции, вдигнали цената на 3,20 лв. за литър A-95 и 3,30 лв. за дизел. В същото време обаче други вериги продължиха да оферират горивото доста по-евтино - междинната цена на бензина в сряда бе 2,68 лв. за литър, сподели информация в уеб страницата fuelo.net.

Именно  „ по-евтините бензиностнции “ бяха щурмувани всеобщо от водачи, които бързаха да се запасят с бензин и дизел, „ до момента в който към момента има и цената не е скочила “. Снимки във фейсбук пък демонстрираха по какъв начин някои пълнят освен резервоарите си, само че и цели бидони от бензиноколонките.

Причина за психозата бяха опасения, че поради войната в Украйна доставките на горива ще бъдат спрени или цената им внезапно ще скочи. В резултат на опашките фактически някои бензиностанции мъчно смогваха да обслужат хората, а консуматори алармираха, че до момента в който са чакали на опашките, цената се е повишила с 10 стотинки. 

Сред зареждащите на колонките беше и най-актуалната руалити звезда сега – Ергенът Виктор Стоянов.

Негова фотография от столична бензиностанция беше оповестена във фейсбук групата „ Забелязано в София “ и стремително стана „ вайръл “, а консуматори разясниха, че ситуацията е съществено, щом даже Ергенът се запасява. 

Премиерът се включи в среднощ, подреди проверка 

Около среднощ министър председателят Кирил Петков взе отношение към ставащото с прочувствен пост във фейсбук: „ Без никаква причина сега се всява суматоха за горивата! Един танкер разтовари през днешния ден, чакат се още два танкера за разтоварване в Лукойл. Гориво има и няма никакъв късмет да спре или да свърши! “, разгласи министър-председателят.Той се закани, че ще призове Комисията за защита на конкуренцията да извърши инспекция кой и по какъв начин спекулира с цените.

Поскъпване с няколко стотинки

На идващият ден – Националния празник Трети март, суматохата се поуспокои и множеството бензиностанции работеха обикновено.

Горивата обаче нарастнаха още. При бензин А-95 покачване за страната през вчерашния ден бе приблизително 9 стотинки, а междинната цена – 2,77 лв., при 2,68 ден по-рано. На най-скъпите бензиностанции бензинът струваше 3,19 лв., а на най-евтините 2,45 лв., демонстрират днани на уеб страницата fuelo.net, който следи цените на горивата в страната.

Сходно е придвижването при дизела. Най-скъпият се продаваше по 3,30 лв. за литър, а ней-евтиният  за 2,51 лв.. Средната цена за страната в четвъртък бе 2,81 лв., което е със 7 стотинки повече спрямо предходния ден.

Засега няма дефицит на гориво, само че има далавера

„ Прогнозите са за повишаване в цените на горивата в България с към 10 стотинки, което ще е целесъобразно нарастване “, уточни енергийният специалист Мартин Владимиров пред Нова телевизия. „ Ситуацията е доста спекулативна. В обществените мрежи се популяризира деизнформация за постигането на частен бизнес интерес. В тази обстановката има доста хора, които се възползват и основават суматоха. Няма прекъсване на доставките на суровия нефт от Русия на този стадий. Тя към момента няма интерес да ги приключи. Това обаче може да се промени. Може Русия да реши да контраатакува и да спре доставките, с цел да вдигне доста цената на петрола ”, разяснява Владимиров.

Щурм и на аптеките

Междуврменно жители започнаха да изкупуват и йода от аптеките. Те се запасяват поради боязън от радиация при екслация на спора в Украйна и засягане на някои от атомните централи там.В момента в България няма индикации за покачване на радиационните равнища. Хората обаче търсят препарати на на йодна основа с концепцията, че те оказват помощ  радиацията да не бъде усвоена от организма. Някои от тях се одобряват като хранителна добавка.

Специалисти обаче предизвестяват да не се вземат без наставление.Потребители пък незабавно започнаха да вършат паралел с началото на пандемията от ковид, когато в първите дни хората всеобщо изкупиха тоалетната хартия от магазините, с цел да се запасят против възможен недостиг. До подобен обаче не се стигна. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР